no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Εν τέλει: Επιτέλους...


Του Κώστα Σκηνιώτη* 

Εγεννήθη ο μικρός πρίγκιπας, 3ος διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας και μελλοντικός βασιλιάς των Άγγλων υπηκόων.
Είχε προηγηθεί ο καταιγισμός των διεθνών και ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για το επικείμενο γεγονός της γέννησής του.
Είχε προηγηθεί ο καταιγισμός των στοιχημάτων, του τζόγου, σχετικά με το φύλλο και άλλα χαρακτηριστικά του νεογέννητου παιδιού.
Ασφαλώς, το άρθρο αυτό δεν επιδιώκει και επιθυμεί να θίξει την πίστη των Βρετανών στον θεσμό, τουλάχιστον όποιων Βρετανών πιστεύουν στον θεσμό με το βαθμό και το μέτρο μιας πίστης.
Ασφαλώς, το άρθρο δεν επιθυμεί να θίξει το ίδιο το βρέφος το οποίο, προφανώς, είναι αθώο σήμερα.
Όμως, δεν αντέχει κανείς να μην μπει στον πειρασμό να σκεφτεί τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στον πλανήτη και στη χώρα με τα παιδιά.
• Κάθε 2 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει στον πλανήτη από την έλλειψη των βασικών που χρειάζεται για την επιβίωσή του.
• Το 1/3 των παιδιών που γεννιούνται κάθε μέρα στην Αφρική και την Ασία, γνωρίζουν ότι δεν θα προλάβουν να φθάσουν τα 8 χρόνια τους.
• Η θνησιμότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Αφρική και την Ασία, για ηλικίες μέχρι 20 ετών φθάνει περίπου το 25%.
• Ένα στα 4 παιδιά του Τρίτου Κόσμου, δεν προλαβαίνει να γεννηθεί από προβλήματα και επιπλοκές που συμβαίνουν στις μητέρες που τα κυοφορούν.
• Η παιδική και καταναγκαστική εργασία είναι φαινόμενο σύμφυτο με την παρουσία των παιδιών στον Τρίτο Κόσμο, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης που θεωρούνται αναπτυγμένες.
• Η εγκληματικότητα σε βάρος των παιδιών, αλλά και από παιδιά που κατευθύνονται από οργανωμένες συμμορίες ενηλίκων, είναι σύνηθες φαινόμενο στην Αφρική, την Ασία, την Κίνα, αλλά δυστυχώς και σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.
• Η εγκληματικότητα και μάλιστα η μαζική εγκληματικότητα σε βάρος παιδιών στην Αμερική ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
• Η ανεργία μαστίζει τους νέους στις ηλικίες από 18 έως 25 ετών στον πλανήτη και ξεπερνάει κατά μέσο όρο το 40%.
• Στη χώρα μας στις ηλικίες αυτές η ανεργία ξεπερνάει το 50% και στις γυναίκες το 56%.
• Στη χώρα μας παρατηρείται έντονα πλέον το φαινόμενο της αδυναμίας των οικογενειών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους σωστά, γεγονός που προδικάζει με βεβαιότητα μελλοντικές ασθένειες, ιδιαίτερα σοβαρές και μάλιστα μερικές από αυτές που θεωρούνταν ότι είχαν καταπολεμηθεί.
• Στον Τρίτο Κόσμο αλλά και σε χώρες της Βαλκανικής, το φαινόμενο αυτό αποτελεί επιδημία.
• Εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον πλανήτη δεν θα έχουν την ευκαιρία να μορφωθούν, δεν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν ουσιαστικά πολιτιστικά, αθλητικά σημαντικά γεγονότα ή να συμμετέχουν σ’ αυτά.
Μέσα σ’ αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα γεννήθηκε ο διάδοχος του θρόνου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, έδωσαν ρέστα για να προβάλουν το συγκεκριμένο γεγονός. Πίσω από το γεγονός αυτό ξετυλίγεται μια μεγάλη μπίζνα, ξετυλίγεται η ιδεολογική προσπάθεια διαιώνισης του θεσμού, ξετυλίγεται πάντα μια προσπάθεια υποβάθμισης των μεγάλων και αληθινών προβλημάτων που βιώνουν τα παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι προφανές ότι το μέλλον των παιδιών σε όλο τον πλανήτη εξαρτάται από την κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πορεία του κόσμου. Είναι επίσης προφανές ότι εάν επιθυμούμε να υπάρχει μέλλον για τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας, πρέπει να πασχίσουμε και να παλέψουμε για μια παγκόσμια σοσιαλιστική κοινωνία. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα το αίτημα αυτό είναι διαρκές και παγκόσμιο.
Η Καλλιρρόη γέννησε πριν από ένα μήνα, ο Πέτρος και η γυναίκα του περιμένουν παιδί στο τέλος του μήνα, και η Μαριτίνα με τον Άλκη περιμένουν παιδί στο τέλος Αυγούστου. Γι’ αυτούς, δεν θα μιλήσουν τα διεθνή και εγχώρια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ευτυχώς, όμως, αυτοί έχουν τους δικούς τους αγαπημένους ανθρώπους, την αλληλεγγύη και την πίστη για ένα καλύτερο αύριο.

__________
* Ο Κώστας Σκηνιώτης είναι ποιητής,
μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου