no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Μεξικανοί αμφισβητούν το σύστημα και δημιουργούν δικό τους νόμισμα

Μια απομακρυσμένη πόλη, με 24.000 μόνο κατοίκους, στα βουνά της Veracruz κάνει θρύψαλα τις αρχές της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού μετά την εφεύρεση δικού της νομίσματος, που ονόμασε Tumin, το οποίο βασίζεται σε ένα σύστημα ανταλλαγής και του οποίου τα χαρτονομίσματα κυκλοφορούν και σε εννέα ακόμα δήμους με δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες περιοχές.
Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της νομισματικής πολιτικής της χώρας ανησυχεί για την κίνηση αυτή, καθώς και για την μεγάλη αποδοχή που έχει το παράλληλο αυτό νόμισμα, που διευκολύνει με τη χρήση - στην ουσία - κουπονιών να γίνεται ανταλλαγή εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με τις νομισματικές αρχές, το Tumin δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια απάτη που προσπαθεί να αντικαταστήσει το εθνικό νόμισμα, όμως, οι δημιουργοί του λένε ότι έχει πολλά οφέλη: επαγγελματίες έμποροι πωλούν περισσότερα προϊόντα και οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερο και φθηνότερα.

Το Tumin άρχισε να κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2010 σε ονομαστικές αξίες του ενός, πέντε, δέκα και 20 μονάδων, με πρωτοβουλία μιας ομάδας ακαδημαϊκών που στόχο είχε την αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής και να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης χρημάτων που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων της ανατολική περιοχή της φτωχής χώρας. Ωστόσο, στα τέλη του περασμένου έτους, έγινε περισσότερο δημοφιλές και εξαπλώθηκε.

"Δεν έχουμε πέσος Μεξικού, επειδή είμαστε φτωχοί και γι 'αυτό έχουμε εφεύρει το δικό μας νόμισμα", εξηγεί ο Juan Castro Soto, καθηγητής στο Διαπολιτισμικό Πανεπιστήμιο Veracruzana (UVI) και συγγραφέας της οικονομικής πρωτοβουλίας.

Λέει ότι το Tumin διανεμήθηκε για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής των εμπορευμάτων τα οποία σάπιζαν εδώ και καιρό στα ράφια των καταστημάτων, καθώς ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να κάνει αγορές ακόμη και για βασικά ήδη πρώτης ανάγκης.

"Θέλουμε να προωθήσουμε την παραγωγή, αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, η δημιουργία τοπικής παραγωγής. Επειδή η εξωτερική πολιτική και κάθε άλλη πολιτική δεν παράγει πλέον τίποτα. Το θέμα είναι να μπορεί να πάει κάποιος σε ένα κατάστημα και να έχει εναλλακτικές λύσεις για να μπορεί να πάρει αυτό που θέλει και αν ένας πωλητής δεν έχει σε ποιον να προσφέρει τα προϊόντα του, εμείς θα βοηθήσουμε με αυτόν τον τρόπο στο να τα 'πουλήσει' ", είπε ο Soto, ένας από τους υποστηρικτές αυτού του συστήματος.

"Το νόμισμα μας αυτό υποστηρίζεται από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν και όχι από τα αποθέματα χρυσού της χώρας", δήλωσε ο ειδικός, και απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα που χαρακτήρισε την δημιουργία αυτού του νομίσματος ως έγκλημα πλαστογραφίας και πλαστοπροσωπίας του μεξικανικού πέσο.
Παρά το γεγονός ότι το νόμισμα όντως αναβίωσε την οικονομία της περιοχής, τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας κατηγόρησαν τους εφευρέτες του Tumin για κερδοσκοπία και οικονομική ζημία.


__________________
Sierra Maestra (με πληροφορίες από fafhoonoticias.org)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου