Με θρησκευτικές προφάσεις και με στόχο το σεξουαλικό έλεγχο, οι γυναίκες μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής και ικανοποίησης των συζύγων τους.
Πριν λίγες μέρες, στις 8 Αυγούστου του 2016, το Κοινοβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν 54 αφρικανικά κράτη (εκτός από το Μαρόκο που δε συμμετέχει), ενέκρινε την απαγόρευση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, αποφασίζοντας ταυτόχρονα ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εξάλειψη αυτής της πρακτικής. Τώρα ξεκινά η αποστολή των 250 βουλευτών να μεταφέρουν αυτήν την απόφαση στις χώρες τους και να στηρίξουν τη δρομολόγηση του σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις.
Στη Σομαλία πραγματοποιείται ένα είδος ακρωτηριασμού που είναι γνωστό με το όνομα φαραωνική περιτομή, που εκτός από την αφαίρεση της κλειτορίδας και των μεγάλων και μικρών χειλέων περιλαμβάνει τη ραφή του αιδοίου αφήνοντας μόνο ένα μικρό άνοιγμα που επιτρέπει την έξοδο των ούρων. Οι συνέπειες είναι τρομερές και επιφέρει εκατοντάδες θανάτους ετησίως. Το Σύνταγμα της Σομαλίας απαγορεύει αυτήν την πρακτική, αλλά δεν έχει θεσπιστεί κανένας νόμος που να θέτει σε εφαρμογή αυτήν την απόφαση.
Η αλήθεια είναι πως αν και έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, το σίγουρο είναι πως αυτός ο παραλογισμός που προσβάλλει ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι βαθιά ριζωμένος στην κουλτούρα και τις παραδόσεις αυτών των λαών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και είναι οι ίδιες οι γυναίκες που τον εφαρμόζουν στην πράξη. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων προηγείται ιστορικά της εμφάνισης του Ισλάμ τον VII αιώνα, και είναι ένα έθιμο που ακολουθείται αδιακρίτως από μουσουλμάνους, χριστιανούς και ανιμιστές.
Η Virginie Moukoro, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού στο Μάλι θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, αλλά πως σε περίοδο μιας γενιάς θα μπορέσει να εξαλειφθεί ο ακρωτηριασμός. «Κάποια μέρα θα αποτελεί ιστορία, όπως συνέβη και με την πρακτική του δεσίματος των ποδιών των κοριτσιών στην Ιαπωνία» καταλήγει.
Με θρησκευτικές προφάσεις και με στόχο το σεξουαλικό έλεγχο, οι γυναίκες μετατρέπονται σε μηχανές αναπαραγωγής και ικανοποίησης των συζύγων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου