ΕΥΡΩΠΗ
Η απελπισία σε αριθμούς
Αρκετά πια με τις ταμπέλες: περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν μέσα στη χρονιά που φεύγει στην Ευρώπη διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και εγκαταλείποντας τον τόπο τους για να ξεφύγουν είτε από τον πόλεμο είτε από τις (θρησκευτικές, πολιτικές, φυλετικές κ.ά.) διώξεις και/ή την ανεργία και την ανέχεια, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ενας στους δύο που διέσχισε τη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν Σύρος πρόσφυγας που έφυγε για να σωθεί από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια στη χώρα του.
Αλλο ένα 20% ήταν Αφγανοί και 7% Ιρακινοί -από δύο χώρες δηλαδή που σπαράσσονται από συνεχείς πολέμους εδώ και 36 χρόνια.
Σχεδόν όλοι ήρθαν από τη θάλασσα -εκτός από αυτούς που δεν έφτασαν ποτέ, γιατί πνίγηκαν στον δρόμο, θυσία στην απάνθρωπη πολιτική της Ευρώπης - φρούριο.
Επισήμως, οι πνιγμένοι είναι 3.692 – χωρίς, βεβαίως, να υπολογίζονται οι έντεκα που χάθηκαν μόνον χθες στο Αιγαίο Πέλαγος: τον πραγματικό αριθμό δεν θα τον μάθουμε ποτέ.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων που βλέπει η Ευρώπη από τη δεκαετία του ’90 και το προσφυγικό κύμα που προκάλεσαν οι συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Αν βάλουμε και τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και άλλες χώρες, τότε το τσουνάμι της προσφυγιάς συγκρίνεται μόνο με αυτό που προκλήθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πιθανότατα το ξεπερνά.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες από τον ΔΟΜ και την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είναι συγκλονιστικά: περίπου 972.500 άνθρωποι είχαν διασχίσει τη Μεσόγειο μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2015, ενώ άλλοι 34.000 έχουν περάσει μέσω της Τουρκίας σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
Από αυτό το ένα και πλέον εκατομμύριο, περισσότεροι από 820.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν το Αιγαίο για να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.
Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζει τη Μεσόγειο από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής με προορισμό την Ιταλία σημείωσε ελαφρά κάμψη, από τις 170.000 το 2014 στις 150.000 περίπου το 2015.
«Εχει σημασία να αναγνωρίσουμε τη θετική επίδραση που έχει στην κοινωνία ο ερχομός προσφύγων και μεταναστών, τη στιγμή που σε ορισμένες περιοχές κλιμακώνεται η ξενοφοβία, και να τιμήσουμε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ανεκτικότητας και της διαφορετικότητας», τόνισε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.
Επείγουσα έκκληση
«Καταλαβαίνουμε ότι η μετανάστευση είναι κάτι το αναπόφευκτο, αναγκαίο και καλοδεχούμενο», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ.
«Το να μετράμε πόσοι πρόσφυγες έρχονται –ή τους σχεδόν 4.000 που έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται– δεν αρκεί. Πρέπει και να δράσουμε. Η διαδικασία της μετανάστευσης πρέπει να καταστεί νόμιμη, δίχως κινδύνους και ασφαλής για όλους –τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο και για τις χώρες που θα γίνουν η νέα τους πατρίδα».
Και οι δύο οργανισμοί απευθύνουν επείγουσα έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να «γίνεται με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό η φιλοξενία, η παροχή βοήθειας, η καταγραφή και η ταυτοποίηση των ανθρώπων που καταφτάνουν κάθε μέρα».
Παράλληλα η Υπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καλεί για «ασφαλείς και νόμιμες διόδους, ώστε οι πρόσφυγες να βρουν την ασφάλεια, μέσα από προγράμματα επανεγκατάστασης και εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, πιο ευέλικτες διαδικασίες απόκτησης θεωρήσεων εισόδου, περισσότερα προγράμματα ιδιωτικών χορηγιών και άλλους πιθανούς τρόπους»...
___________
Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
http://www.efsyn.gr/arthro/i-apelpisia-se-arithmoys-0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου