no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η νίκη της Κουβανέζικης επανάστασης σε φωτογραφίες του LIFE



cuba1
.Επιμέλεια: Ελένη Αγγελίδου
Κάθε χρόνο, στις 26 Ιουλίου,  σε κτίρια, δρόμους και σπίτια ανεμίζουν κουβανέζικες σημαίες. Σαν σήμερα, 53 χρόνια πριν, οι επαναστάτες καθοδηγούμενοι από τον Φιντέλ Κάστρο ανέτρεπαν το δικτατορικό καθεστώς του Μπατίστα.


Η 26η Ιουλίου για την Κούβα δεν είναι μια απλη ημερομηνία. Το Κίνημα της 26ης Ιουλίου (Movimiento 26 de Julio) σχεδίασε και πέτυχε το 1959 την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Η ονομασία του προήλθε από μία αποτυχημένη πολεμική επιχείρηση στη Μονκάδα, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου 1953. Μετά από αυτή την επίθεση, η ομάδα ανασυγκροτήθηκε στο Μεξικό, το 1955, έχοντας ως μέλη 82 εξόριστους επαναστάτες, μεταξύ αυτών ο Φιντέλ Κάστρο, ο αδελφός του Ραούλ, ο Καμίλο Σιενφουέγος ο Ούμπερ Μάτος, καθώς και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η αποστολή τους ήταν ο σχηματισμός ενός αντάρτικου στρατού που θα ανέτρεπε το δικτατορικό καθεστώς της Κούβας. Είναι  η στιγμή που η επανάσταση ξεκίνησε την μεγαλειώδη πορεία της.
Το Insider παρουσιάζει ορισμένες σημαντικές ανέκδοτες φωτογραφίες του περιοδικού Life από την Κούβα του 1959. Λίγους μόνο μήνες μετά την επικράτηση των επαναστατών του Κάστρο. Διαβάστε επίσης από το INSIDER το οδοιπορικό της Βικτωρίας Μαζεμένου στη Κούβα: Μια θλιμμένη Επανάσταση
cuba2
Ο Φιντέλ μαζί με τον Σινφουέγος σε αγώνα...μπέηζμπολ (!) στη Αβάνα το 1959
cuba3
Αβάνα 1959. Φιντέλ Κάστρο
cuba4
Αντίπαλοι σε αγώνα μπέηζμπολ οι Κάστρο-Σινφουέγος (Αβάνα 1959)
cuba6
Ο Κάστρο σε συνέντευξη τύπου στους ξένους ανταποκριτές το 1959
cuba7
Συνέντευξη τύπου. 1959 Αβάνα
cuba9
Τσε Γκεβάρα, Μανουέλ Ουρούτια και Σινφουέγος στους εορτασμούς για την νίκη των Επαναστατών
cuba_10
Τσε Γκεβάρα. Αβάνα 1959
cuba_11
Τσε Γκεβάρα. Αβάνα, 1959
cuba_raul_and_wife
Ο Ραούλ  Κάστρο και η σύζυγος του στη Αβάνα του 1959


______________________
*από το: http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=20463:i-niki-tis-koybanezikis-epanastasis-se-fotografies-toy-life&catid=52:world&Itemid=79

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου