no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Καλωσόρισες στην Αμερική… Το εξώφυλλο του περιοδικού “Time” δίνει, για νιοστή φορά, ρέστα αισθητικής και μηνύματος.

Η Αμερική δεν είναι πια η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου…


Της Μαρίκας Λυσιάνθη *


Καλωσόρισες στην Αμερική…
Το εξώφυλλο του περιοδικού “Time” δίνει, για νιοστή φορά, ρέστα αισθητικής και μηνύματος.
Στη σκιά της εθνικής κρίσης του μεταναστευτικού, που αλλοιώνει την εικόνα των ΗΠΑ μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας, αλλά και το υπόλοιπου πλανήτη, ο βασικός υπαίτιος αυτής της άβολης αλήθειας, “ξεγυμνώνεται” από το περιοδικό “Time”, σε ένα εξώφυλλο που φλερτάρει με τον σκανδαλισμό της μνήμης.
Δεν είναι αυτή η Αμερική που γνωρίζαμε.
Δεν είναι αυτή η Αμερική που έχει ανάγκη ο πλανήτης.
Και σήμερα, αυτή η Αμερική δεν είναι πλέον η σπουδαιότερη χώρα του κόσμου.
Από τα παιδιά, και τα μάτια της καρδιάς τους, δεν μπορείς να κρυφτείς.


* Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος
_________

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

The Guardian: Η παγκόσμια προσφυγική εμπειρία.... οι πόλεμοι και η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή και την Αφρική


Ας αφιερώσουμε σήμερα λίγο χρόνο για να διαβάσουμε και να νιώσουμε την παγκόσμια προσφυγική εμπειρία. 
Η απόσυρση της κυβέρνησης Τραμπ από την επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του ίδιου για το χωρισμό χιλιάδων παιδιών από τους γονείς τους, ο κλονισμός της κυβέρνησης Μέρκελ, οι ξενοφοβικές ευρωπαϊκές χώρες και κυβερνήσεις, οι ιλιγγιώδεις δαπάνες εξοπλισμών, οι πόλεμοι και η κατάσταση που επικρατεί στη Μ. Ανατολή και την Αφρική, οι υστερικές εθνικιστικές εξάρσεις στη χώρα μας, χρειάζεται να μας προβληματίσουν περισσότερο, να μας κάνουν πιο υπεύθυνους και ενεργούς πολίτες απέναντι στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. 
Απέναντι στη συμμαχία του κακού και την καταστροφή του πλανήτη και των κοινωνιών μας πρέπει να αντιτάξουμε τη λογική και την ανθρώπινη διάσταση, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος περιμένουμε να το κάνει;

THEGUARDIAN.COM
As data shows one in every 110 people is displaced, UN special envoy Angelina Jolie warns of ‘terrible human consequences’ of Syria’s aid shortfall

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Η Βαλένθια «ανοίγει την αγκάλια της» για τους μετάναστες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η Βαλένθια ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στο Aquarius.
Μια πόλη στην οποία ήδη ζουν 95.000 ξένοι υπήκοοι θα «ανοίξει την αγκαλιά της» για τους κατατρεγμένους.
Αρκετοί ντόπιοι είναι υπερήφανοι για την απόφαση που έλαβαν οι αρχές. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται ήδη επί ποδός. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Ωστόσο οι 123 ανήλικοι θα μείνουν στη Βαλένθια.
«Στο κύκλο μου, όλοι εκείνοι με τους οποίους μίλησα είναι υπέρ της απόφασης των αρχών. Είναι αλήθεια πως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είδα και άλλες απόψεις, ανθρώπων που είναι κάθετα αντίθετοι. Είναι όμως η μειονότητα», ανέφερε ένας κάτοικος της πόλης.
Από το 2015 οι τοπικές αρχές είχαν εκφράσει την πρόθεση να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και είχαν καταθέσει σχετικό πλάνο.
Ο δήμαρχος της πόλης Χοάν Ριμπό εξηγεί:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Η άρνηση να αποδεχτείς πρόσφυγες σε ένα λιμάνι αντίκειται στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οι χώρες αυτές το γνωρίζουν καλά αυτό. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε, γιατί η Βαλένθια είναι μια πόλη αλληλεγγύης.»
Το λιμάνι της Βαλένθια είναι εκείνο με τη μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα στη Μεσόγειο. Τώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακόμα διαφορετική πρόκληση.
Ο ανταποκριτής του euronews, Κάρλος Μαρλάσκα, μεταδίδει:
«Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως τα μέσα επαρκούν αν και παραδέχονται πως δεν είναι συνηθισμένοι στην υποδοχή προσφύγων. Ήδη έχουν απευθύνει πρόσκληση σε εθελοντές από όλη τη χώρα για την παροχή βοήθειας. Οι εργασίες πάντως είναι πυρετώδεις και αναμένεται να ενταθούν μέχρι την άφιξη του πλοίου».

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σύμφωνα με τον wateraid, 42 εκατ. Αιθίοπες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Παρά την καταστροφή της ξηρασίας - η nestlé αντλεί 50.000 λίτρα την ώρα νερό από το έδαφος της Αιθιοπίας και χτίζει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων



Παρά την καταστροφή της ξηρασίας - η nestlé αντλεί 50.000 λίτρα την ώρα νερό από το έδαφος της Αιθιοπίας και χτίζει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων

Σύμφωνα με τον wateraid, 42 εκατομμύρια αιθίοπες δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Η εποχή των βροχών είναι δύσκολη για τους ανθρώπους στην Ανατολική Αφρική. Σε αρκετές αφρικανικές χώρες, τα ηνωμένα έθνη προειδοποίησαν ενάντια σε " μαζική εξαφάνιση η χειρότερη ξηρασία στην Ανατολική Αφρική εδώ και πέντε δεκαετίες. Η συνεχιζόμενη ξηρασία οδήγησε σε σημαντική καλλιέργεια. 20 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται έντονα από την ύπαρξή τους. Εκτός από τους γέρους, τα μωρά και τα μικρά παιδιά απειλούνται από την πείνα. Στην Αιθιοπία, περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται σε ενισχύσεις σύμφωνα με τα ηνωμένα έθνη.
Μετά την παγκόσμια επιχείρηση τροφίμων, υγείας και ευεξίας, η nestlé ανακοίνωσε τον Μάιο του 2016 ότι η κόρη της nestlé, η nestlé waters, ίδρυσε μια κοινή επιχείρηση επιχειρήσεων στην Αιθιοπία μαζί με τους ιδιοκτήτες του τοπικού συσκευαστή Αβησσυνία springs, η nestlé συμπληρώνει την παραγωγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκτός από την εξαγωγή διαφόρων προϊόντων στην Αιθιοπία, η nestle αγοράζει επίσης premium καφέ από την Αιθιοπία, fanabc.com
Επιπλέον, η nestlé επιδοτείται από το ελβετικό κράτος για την εξαγωγή ισχυρού αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη. Χάρη στον "νόμο περί σοκολάτας", ο οποίος αποσκοπεί στην προώθηση της εξαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, η nestlé λαμβάνει περίπου 25 εκατομμύρια φράγκα ετησίως.
Όπως αναφέρει ο φύλακας, τα τελευταία δέκα χρόνια, η πόλη oromia έχει προσελκύσει πολλούς ξένους επενδυτές και ομάδες που χρειάζονται επίσης νερό: έχουν προκύψει ένα κινέζικο βυρσοδεψείο, stahlmühlen, εργοστάσια νερού και ξενοδοχεία. Τα υπόγεια ύδατα είναι βαθιά, έως και 800 μέτρα πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι τις φυσαλίδες του νερού. Κοστίζει πολλά χρήματα για να επενδύσεις μεγάλες εταιρείες για να χτίσουν τα δικά τους πηγάδια και επίσης περασμένα νερά, τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα στον πληθυσμό.
Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να πηγαίνουν στο sululta μέσω δημόσιων μεταφορών ή να περπατούν μακριά για να πάνε στο νερό. Υπάρχει μια βρύση που χτίστηκε από το πετρέλαιο του Σουδάν. Όταν οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το νερό, πρέπει να ταξινομούνται στις μεγάλες ουρές των ανθρώπων που περιμένουν.
Στο τέλος της πόλης υπάρχει επίσης μια βρύση στην οποία οι κάτοικοι προμηθεύουν νερό. Η ομάδα δερμάτινων προϊόντων Κίνας-Αφρικής παρείχε αυτή τη βρύση. Ωστόσο, το βυρσοδεψείο κατηγορείται επίσης για μόλυνση του νερού στην περιοχή με το βυρσοδεψείο. 50 στρατιώτες της Αιθιοπίας παρακολουθούν την κατάσταση ασφαλείας εδώ, διότι στην περιοχή οι άνθρωποι είναι πολύ θυμωμένοι. Στην Αιθιοπία, όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες είναι, και δεν έχει μείνει τίποτα για τους ντόπιους - λιμοκτονούν! (πηγή ο φύλακας).