no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Pablo Picasso “Guernica”, ισοπεδωμένη πόλη από τις φασιστικές δυνάμεις του δικτάτορα Franco τις δυνάμεις του Άξονα, τη ναζιστική Γερμανία και την φασιστική Ιταλία

 Βερα Τζουμελεα
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΑΤΤΙΚΗ


Είναι το απόγευμα της 26ης Απριλίου του 1937, όταν οι πιλότοι της Luftwaffe, κυριολεκτικά ισοπεδώνουν τη Βάσκικη κωμόπολη Guernica, αφήνοντας πίσω τους 1.650 άνδρες, γυναίκες & παιδιά ν ε κ ρ ο ύ ς. 

Είναι η πρώτη φορά που με διαταγή του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης εφαρμόζεται τόσο εκτεταμένος εν ψυχρώ βομβαρδισμός αμάχων & φυσικά ο πιο πολύνεκρος.

Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος δημιουργεί, με αφορμή το φρικιαστικό περιστατικό, ίσως τον πιο αναγνωρίσιμο πίνακά του, την “Guernica”, με την ισοπεδωμένη πόλη, όπως εκείνος την φανταζόταν.

Με το Λαϊκό Μέτωπο να έχει κερδίσει τις εκλογές του Φλεβάρη του 1936, τα αντίπαλα δέη, τόσο του δικτάτορα Franco όσο και της Χριστιανικής Δεξιάς, στρέφονται εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την ανατρέψουν, ως ηχηρή παραφωνία που ήταν τόσο για την πρώην άρχουσα τάξη στην Ιβηρική Χερσόνησο, όσο και για το Ευρωπαϊκό κατεστημένο

Ο εμφύλιος που θα ξεσπάσει στην Ισπανία θα βρει στο πλευρό του δικτάτορα Franco τις δυνάμεις του Άξονα, τη ναζιστική Γερμανία και την φασιστική Ιταλία, σε μια περιορισμένη πρόβα τζενεράλε, αλλά & τρομακτική επίδειξη δύναμης, δείχνοντας το τι θα ακολουθούσε στη Ευρώπη τα επόμενα χρόνια με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Pablo Picasso, που βρισκόταν στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων, αντέδρασε άμεσα στη φρικωδία και δημιούργησε άμεσα τον πίνακα της Guernica, έναν πίνακα που αποτελεί μέχρι και σήμερα σύμβολο ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου. 

Ο πίνακας είναι γεμάτος συμβολισμούς: 
Ο ταύρος συμβολίζει το φασισμό, τον πόλεμο και το σκοτάδι, 
το άλογο με τη σειρά του το λαό που υποφέρει και κραυγάζει σε απόγνωση,
ενώ η γυναίκα με τη λάμπα πετρελαίου αντιπροσωπεύει ίσως και το μόνο ελπιδοφόρο στοιχείο του πίνακα, τη συνείδηση που ρίχνει φως στο περιρρέον σκοτάδι
Περίπου 80 χρόνια μετά, η Γκουέρνικα στέκεται πάντα εκεί, με τις μορφές να εξακολουθούν να κραυγάζουν ενάντια στην αγριότητα του πολέμου & οι κραυγές εξακολουθούν να μην εισακούονται
Οι βομβαρδισμοί αθώων αμάχων, έγιναν σχεδόν καθημερινότητα
Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι το 44, οι Γερμανοί στο Παρίσι συλλαμβάνουν τον Picasso, σε μια βίαια απόπειρα αναζήτησης καλλιτεχνικών λαφύρων. 
Ένας αξιωματικός δείχνει στον Picasso τη φωτογραφία της Guernica, για να ακολουθήσει ο εξής θρυλικός διάλογος:
– Αυτό είναι δικό σας έργο ;
– Όχι, δικό σας !

____________
[*] από τον τοίχο Antonis K. Chachlakis ευχαριστούμε!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Για να μην ξαχνιόμαστε, ο Πόλεμος έχει πολλά πρόσωπα, συγκεκριμένους πάντα θύτες, τους πάντοτε οικονομικά ισχτρούς και εμάς όλους να τον υφιστάμεθα, όσο δεν αντιδρούμε ομαδικά, γιατί ένα είμαστε όλοι. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή