no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Περισσότερα από 16 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες φέτος

Μετά από μια χρονιά ιστορικών παγκόσμιων συμφωνιών, ο κόσμος πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις για δράση ώστε να επωφεληθούν τα πλέον ευάλωτα παιδιά το 2016.

Νέα Υόρκη, 17 Δεκεμβρίου 2015 - Περισσότερα από 16 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες το 2015 - 1 στις 8 όλων των γεννήσεων σε όλο τον κόσμο τη χρονιά αυτή - ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF, ένας αριθμός που υπογραμμίζει σε πόσο ευάλωτη θέση βρίσκονται όλο και περισσότερα παιδιά.
«Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα νεογέννητο παίρνει την πρώτη ανάσα του εν μέσω μιας σύγκρουσης, συχνά κάτω από τρομακτικές συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Πάρα πολλά παιδιά ξεκινούν τώρα τη ζωή τους μέσα σε ακραίες συνθήκες - από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, μέχρι φτώχεια, ασθένειες ή υποσιτισμό. Μπορεί να υπάρξει ένα χειρότερο ξεκίνημα στη ζωή;»
Σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, ή σε επικίνδυνα ταξίδια για να ξεφύγουν από τις μάχες, νεογέννητα παιδιά και οι μητέρες τους, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους. Οι έγκυες μητέρες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν χωρίς ιατρική βοήθεια και σε ανθυγιεινές συνθήκες. Τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν φτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια και βιώνουν ακραίο - ή "τοξικό" - στρες, που μπορεί να αναστείλει την μακροπρόθεσμη συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη.
Εκτός από τις συγκρούσεις, η φτώχεια, οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και της έλλειψης ευκαιριών, καθιστούν τα παιδιά όλο και πιο ευάλωτα και έχουν ωθήσει εκατομμύρια σε επικίνδυνα ταξίδια μακριά από τα σπίτια τους.
  • Περισσότερα από 200.000 παιδιά έκαναν αίτηση για άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2015 και ήλθαν να προστεθούν στα 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2014 εξαιτίας των πολέμων, της βίας και των διώξεων. Περισσότεροι άνθρωποι είναι τώρα εκτοπισμένοι σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.
  • Πάνω από το ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου παιδιών - ή το 1 στα 9 - ζουν σε χώρες και περιοχές σε σύγκρουση και αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην υγεία, την εκπαίδευσή και την ευημερία τους.
  • Πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά ζουν σε περιοχές όπου οι πλημμύρες είναι πολύ συχνές και σχεδόν 160 εκατομμύρια ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας.
  • Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αν και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Οι τελευταίοι μήνες του 2015, έχουν δει τον κόσμο να ενώνεται γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μια νέα παγκόσμια αναπτυξιακή ατζέντα. Αυτές οι φιλόδοξες συμφωνίες παρουσιάζουν μια τεράστια ευκαιρία, αν μπορούμε να μετατρέψουμε τις υποσχέσεις μας σε δράση για τα πιο ευάλωτα παιδιά», δήλωσε ο Anthony Lake. «Αν αντιμετωπίσουμε τις αιτίες για τις οποίες τόσες πολλές οικογένειες αισθάνονται την ανάγκη αυτές και τα παιδιά τους να ξεριζωθούν από τις εστίες τους - με την επίλυση των συγκρούσεων, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την επέκταση των ευκαιριών, μπορούμε να κάνουμε το 2016 μια χρονιά ελπίδας - όχι ένα έτος απελπισίας για εκατομμύρια».


Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου