no news, good news
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
κάπως έτσι βουλιάζει τις κοινωνίες ο καταστροφικός καπιταλισμός σε παγκόσμια κλίμακα!.
"Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος "Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού"

Οι περισσότεροι από εμάς δεν ζούμε τα όνειρά μας, επειδή ζούμε τουςφόβους μας

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε την 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από το τραγικό το εγκληματικό ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης,

  ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ  


Δημήτρης Τζανακάκης*

Συναισθήματα ανάμικτα, ερωτήματα αφελή ίσως κι αλλόκοτα σήμερα! Μέγιστη χαρά μας δίνει σίγουρα ότι η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε χθες την 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από το τραγικό το εγκληματικό ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανοιχτά της Μάλτας που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες. Οι γονείς δύο βρεφών τα εμπιστεύτηκαν στη Ντοά καθώς οι ίδιοι προσπαθούσαν να σώσουν τα άλλα τους παιδιά και η νεαρή κοπέλα κατάφερε και έσωσε ένα εξ” αυτών κολυμπώντας δίπλα του για τρεις ημέρες!!! Μα η χαρά μας αυτή για τη δίκαιη βράβευση μας μπλέκεται με την αφελή μας απορία: Μα, πως είναι δυνατόν την ίδια ώρα - επακριβώς δυό μέρες πριν- το ελληνικό κράτος με μια μισάνθρωπη αστυνομική επιχείρηση, με τακτική στρατιωτικής εισβολής, να διώχνει άρον άρον μεσάνυχτα από το Σύνταγμα τους συμπατριώτες της τιμώμενης, Σύρους πρόσφυγες που ζητούν με απεργία πείνας και κάθε τρόπο κραυγής που έχουν το δίκιο τους, και να τους κρύβει κάτω από το χαλί, μη και χαλάσουν οι άνθρωποι αυτοί την αστραφτερή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της καθωσπρέπει πολιτείας...

Σκέψεις πικρές, μα εδώ ας εκφράσουμε τη χαρά μας για τη βράβεθση αυτής της νέας κοπέλλας που ως ηρωίδα φέρθηκε σε κείνο το τραγικό ναυάγιο που προκάλεσαν οι διακινητές των μεταναστών. "Η Ντοά αλ Ζαμέλ -μεταφέρω εδώ το δημοσίευμα του agonaskritis.gρ γιατί λέει τα πράγματα με τ' όνομα τους- είναι το 19χρονο κορίτσι που επιβίωσε ενός εγκληματικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Μάλτας που κόστισε τις ζωές 500 προσφύγων. Στις τρομερά αντίξοες συνθήκες ενός ναυαγίου και μέσα στη θαλασσοταραχή αποδέχτηκε να μεταφέρει μαζί της δύο βρέφη που τις εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους. Η Ντοά, κατόρθωσε να σώσει το ένα βρέφος, τη μικρή Νάντια. Η Ντοά αρχικά είχε ξεχαστεί. Παρά την ηρωική πράξη της, η πολιτεία είχε αδιαφορήσει. Με κάποια δημοσιεύματα αρχικά που σπινθήρησαν το ενδιαφέρον των πολιτών και με μία συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, το θέμα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις και όλοι έμαθαν την ιστορία της. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έδειξαν πολλά κράτη της Ευρώπης και η ελληνική πολιτεία αναγκάστηκε να αλλάξει στάση. Ακολούθησαν πολλά αφιερώματα και βραβεύσεις, -την βράβευσαν ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια Χανίων- Η Ντοά Αλ Ζαμέλ ακόμα περιμένει να της χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ταξιδέψει στη Σουηδία που είναι ο προορισμός της".
-----
"Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στην 19χρονη Doaa Al Zamel από τη Συρία, η οποία με ηρωισμό και αυταπάρνηση διέσωσε βρέφος από τη θάλασσα μετά από ναυάγιο νοτιοδυτικά της Κρήτης", έτσι γράφει η ανακοίνωση η επίσημη των βραβείων κι αναφέρει έτσι γενικά κι αόριστα "μετά από ναυάγιο", λες και το ναυάγιο αυτό δεν ήταν ένα έγκλημα των διεθνών λαθροδιακινητών και λαθρεμπόρων των ανθρώπων, λες κι η Ακαδημία μας, τιμά μεν την 19χρονη υπέρτολμη κοπέλλα, μα "ντρέπεται" να μιλήσει για άλλες "απαγορευμένες" έννοιες και λέξεις που όμως είναι θλιβερές πραγματικότητες.
---
Μας είχε συγκλονίσει τον Σεπτέμβρη που πέρασε τόσο το γεγονός του ναυαγίου όσο και η συγκλονιστική πράξη της 19χρονης. Έγραψαν στα "Χανιώτικα Νέα" ο Γιάννης Λυβιάκης και η Μαρία Μυστακίδου εκείνες τις μέρες: ..../...."Ηθελα να σώσω τα παιδιά και γι΄αυτό επέζησα", λέει η 19χρονη Dooa Al Zamel από τη Συρία σε απεσταλμένο του Γαλλικού Πρακτορείου στα Χανιά. Η νεαρή γυναίκα είναι στους ελάχιστους επιζήσαντες του ναυαγίου ανοιχτά της Μάλτας που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Ηταν στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 500 άτομα. Η ίδια μαζί με άλλους πέντε επιζήσαντες μεταφέρθηκε με Σούπερ Πούμα στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης και από εκεί με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Χανίων. 
Η 19χρονη Dooa Al Zamel η οποία παραμένει φιλοξενούμενη στα Χανιά μίλησε στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) όπως και ο 23χρονος Παλαιστίνιος Mohamed Raad. Η Liberation στην ηλεκτρονική της έκδοση παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης τις συγκλονιστικές ιστορίες των δύο διασωθέντων που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Dooa , μία 19χρονη Σύρια, κατάφερε να σωθεί από το ναυάγιο της 10ης Σεπτεμβρίου ο απολογισμός του οποίου είναι δεκάδες νεκροί. Η Ντόα έσωσε εκτός των άλλων και τη ζωή ενός μωρού, το οποίο της εμπιστεύτηκε η μητέρα του, σε βαθιά απόγνωση, λίγο προτού ξεψυχήσει. 
Η 19χρονη Σύρια και ο Μοχάμεντ Raad, ένας 23χρονος Παλαιστίνιος συνάντησαν (χθες Πέμπτη) τον ανταποκριτή του AFP στα Χανιά. Είναι ανάμεσα στους περίπου δέκα από τους 500 που ξεκίνησαν στις 6 του Σεπτέμβρη από την Αίγυπτο με την ελπίδα να καταφύγουν στην Ιταλία. Και οι δυο τους μαζί με ακόμα έναν Παλαιστίνιο που προτίμησε να μην κάνει δηλώσεις, ήταν σε καλή κατάσταση σήμερα αν εξαιρέσει κανείς σημάδια από ηλιακά εγκαύματα. 
Η Dooa εξαιρετικά λυπημένη αλλά ταυτόχρονα ήρεμη κατά την ώρα που διηγιόταν τον εφιάλτη του ναυαγίου, είπε ότι υπήρξε μάρτυρας του θανάτου του αρραβωνιαστικού της. "Θα πηγαίναμε στην Ιταλία για να παντρευτούμε. Τώρα πια δεν έχω κανένα λόγο για να πάω". Ο Mohamed θυμάται ότι μετά το ναυάγιο 80 – 90 άτομα προσπαθούσαν να κρατηθούν από τα συντρίμμια παλεύοντας για την επιβίωσή τους. "Οι γυναίκες και τα παιδιά διψούσαν και οι άνδρες ουρούσαν μέσα σε μπουκάλια για να πιουν και να μην αφυδατωθούν. Δύο νύχτες και τρεις μέρες βρισκόμασταν στο κρύο, στη δίψα, στο φόβο. Την τρίτη μέρα αρχίσαμε να τρελαινόμασταν". Περνάει ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του η εικόνα "κάποιων που είχαν τα παιδιά τους μαζί τους. Και όταν αυτά πέθαιναν Θα άφηναν απλά να γλιστρήσουν μέσα στο νερό…". 
Εκείνοι που χάθηκαν ήταν Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί και, όπως πολλοί, ο Μοχάμεντ είχε φύγει από τη Γάζα αναζητώντας λίγη ειρήνη. "Από τότε που γεννήθηκα δεν θυμάμαι να έχω ζήσει μία ευτυχισμένη μέρα. Πάντα πόλεμος, ανεργία, να μην ξέρουμε πότε θα σκοτωθούμε"..../...

* Δημοσιογράφος στο Ρέθυμνο